Uitslag EHaD 9 oktober 2010 in Schijndel

Zaterdagavond 9 oktober, een week na het examen Zwemmend Redden, waren een aantal zwemmers van die afdeling weer bijeen. Deze keer werd er een Eerste Hulp aan Drenkelingen-wedstrijd, ofwel EHaD-wedstrijd, gehouden. In teams van 3 of 4 personen werd een echte reddingssituatie opgelost.

Elk team bestaat uit 1 leider en 2 of 3 helpers. De leider bekijkt snel de situatie die in het water uitgebeeld wordt. Dan geeft hij opdrachten aan zijn 3 helpers. Meestal zet hij meteen 1 of 2 helpers aan het werk. De laatste helper houdt hij nog even bij zich want die moet de melding bij 112 doen. En deze melding moest ook echt bij 112 gebeuren. Alléén was het niet iemand van 112 die de telefoon oppakte maar één van de juryleden van de wedstrijd. Na de melding en als er nog tijd over was, kon de melder meehelpen bij het reddingswerk.

In totaal deden er 5 teams mee aan de wedstrijd, 4 uit Schijndel en 1 uit Rosmalen. Er waren twee ronden. Omdat de teams nog nooit met elkaar gewerkt hadden, hebben wij in de eerste ronde bepaald, wie er leider, melder en helpers waren. Bij de tweede ronde mocht het team dat zelf bepalen.

Er waren een aantal zeer professionele drenkelingen. Ze toonden de volgende situatie: in zwembad de Molen Hey is één persoon behoorlijk in paniek, omdat hij heel hard in botsing is gekomen met iemand op de loopmat. En die andere man doet nu heel vreemd. Dat komt omdat hij hersenletsel had opgelopen aan de botsing, maar dat werd natuurlijk niet verteld. Door de juiste vragen te stellen, kon het team daar wel achter komen. Verder lagen er nog twee andere zwemmers in het water. Zij waren aan het ballen. Dat was een afleidingstruc. De man met het hersenletsel moest er snel en als eerste uitgehaald worden. De persoon die in paniek was, moest gekalmeerd worden.

Demi was de leider in het eerste team. Ze sprak de zwemmer die steeds maar “Hallo” riep aan en vroeg hem wat er aan de hand was. Daarna ging het team al heel snel naar de man bij de mat kijken. Ze dachten dat hij nog wel een beetje kon zwemmen, dus probeerde dit team de man zelf naar de kant te laten zwemmen. Dat was heel erg veilig want zo hoefden ze er zelf niet in. Maar de man kwam jammer genoeg niet aan de kant. En net toen er een helper het water ingestuurd werd, ging het fluitje. De tijd was om.

Het tweede team, onder leiding van Marian, besloot de zwemmer in de problemen eruit te gaan halen. Dat lukte bijna, want hij was best wel zwaar. En Bas, de redder, is nog niet zo groot. Sanne mocht de melding doen. Alyssa hielp goed door de onrustige persoon op de kant aan de praat te houden. En dat is heel moeilijk, want wat zeg je tegen een vreemde!!!

Daarna was het team van Tim, Nika, Noud en Pim aan de beurt. Tim had al duidelijk ervaring in het leiding geven en vertelde iedereen snel wat er moest gebeuren. Pim ging de drenkeling halen. Nika ging de melding doen. En Noud ondervroeg de omstanders naar wat er gebeurd was. Toen de drenkeling aan de kant was, ging het fluitje al, wat gaat die tijd toch snel als je lekker bezig bent.

Het team uit Rosmalen ging voortvarend te werk. Femke stelde de juiste vragen aan de slachtoffers, gaf snel haar opdrachten en haalde de maximale score die een leider kan scoren! Marjolein bracht het slachtoffer naar de kant. Esther deed ondertussen de melding. En Iduna probeerde de slachtoffers op de kant aan de praat te houden. Binnen de 4 minuten lagen beide slachtoffers op de kant. Heel goed!

Het laatste Schijndelse team bestond uit leider Rik, helper Danique en melder/helper Christy. Ook dit team zette een knappe prestatie neer, zeker als je weet dat ze alle drie dit jaar brevet 3 hebben gehaald (en dus nog niet zo veel ervaring hebben). De jury vertelde dat het jammer was dat Christy op het moment dat ze door de alarmcentrale doorverbonden werd naar de ambulancedienst, de hoorn oplegde. Anders hadden ze nog meer punten gehaald.

De situatie in de tweede ronde was de volgende: in het buitenbad van St Michielsgestel is iemand van de glijbaan gekomen en boven op iemand anders geknald. Maar die laatste persoon is nu nergens meer te vinden. Op de bodem, misschien? Een situatie met twee drenkelingen dus. De bedoeling was dat de persoon op de bodem zo snel mogelijk naar de kant werd gehaald en horizontaal uit het water werd getild. Ondertussen kon de andere persoon zelf naar de kant komen, eventueel met een beetje hulp.

Demi, die weer de leiding had genomen in hun team, vertelde snel aan Johan dat de zwemmer naar de kant gehaald moest worden. Ondertussen werd duidelijk dat er nog iemand op de bodem lag. Zodra Johan aan de kant was, moest hij terug om de gezonken drenkeling op te duiken. Luuk deed ondertussen de melding. Hij had in de tijd tussen de 1e en 2e ronde goed nagedacht over wat hij de eerste keer was vergeten. En dat kon je merken want deze keer was zijn melder veel beter. Demi hielp bij het eruit halen van de drenkelingen. Beide drenkelingen waren super snel aan de kant, na 2.15 minuten. Geen van de teams die erna kwamen, deden dat zo snel.

Het volgende team had ervoor gekozen om de taken te wisselen. Sanne was de leider, Bas deed de melding en Marian en Alyssa waren de helpers. Leiding geven is een lastige taak. Maar Sanne had het al een paar keer gezien bij andere teams en werkte zich er netjes doorheen. Marian is al een ervaren helper en wist precies wat ze moest doen. Alyssa haalde ook één van de drenkelingen uit het water. En ondertussen maakte Bas een top-melding. Volgens de jury werden alle punten gestructureerd afgewerkt.

Bij het derde team had Tim de leiding genomen. Noud en Nika zorgden voor het opduiken en het vervoeren van de drenkelingen. Pim deed ondertussen de melding. Leider Tim, Pim, helper Nika en Noud. Nog voordat de melding klaar was, lagen de twee drenkelingen al op de kant en hadden een lekkere warme handdoek om zich heen.

En toen kwam het team uit Rosmalen het terrein op lopen. De beide slachtoffers lagen snel op de kant. Femke, de leider, koos ervoor om al een reanimatiepoging te starten op de drenkeling die van de bodem gehaald was. Keurig! Ondertussen hielden de andere teamleden de zwemmer, die in paniek was geraakt, rustig aan de praat op de kant. Op deze manier maakten ze de tijd vol. Iduna, die pas net brevet 2 heeft gehaald, maakte een fantastische melding.

Bij het laatste team was Christy deze keer de leider. Rik begon met het ophalen van de drenkelingen. En toen Danique klaar was met de melding, ging ze hem helpen. Christy hielp hen vanaf de kant. Ook dit team had beide drenkelingen ruim binnen de tijd op de kant.

Na de wedstrijd mochten de deelnemers nog even uitzwemmen, terwijl de jury de koppen bijeen stak om de eindstand te bepalen. We hebben hierbij rekening gehouden dat sommige teams uit drie en andere uit vier personen bestonden. Ook hebben we rekening gehouden met de ervaring in het zwemmend redden (laatst behaalde diploma).

De eindstand was:
1. Rosmalen 1 - Esther (3), Femke (A), Iduna (2), Marjolein (5): 486 punten
2. Schijndel 2 - Nika (4), Noud (3), Pim (4), Tim (B): 457 punten
3. Schijndel 3 - Alyssa (1), Bas (5), Marian (6), Sanne (3): 411 punten

4. Schijndel 1 - Christy (3), Danique (3), Rik (3): 359 punten
5. Schijndel 4 - Demi (6), Johan (2), Luuk (2): 356 punten

Wij hopen dat de zwemmers en de ouders het net zo’n leuke wedstrijd vonden als wij zelf en dat jullie de volgende keer weer allemaal meedoen aan de EHaD wedstrijd.

Uitslag

Foto's EHaD 9 oktober

Terug naar 'uitslagen zwemmend redden'